Woning V Lochristi

Specificaties

Programma
ééngezinswoning
Type
verbouwing - vrijstaand
Ligging
Lochristi
Ontwerpjaar
2004

Context.

Een banale vrijstaande bungalow - zeg maar 'sleutel-op-de-deur-woning', gebouwd in 1980, in een verkaveling in Lochristi. Het gezin met twee jonge kinderen kocht het huis een 10-tal jaar geleden, maar de leefruimte was te klein geworden. Bovendien was de leefruimte totaal fout georiënteerd en was het contact met hun ruime tuin nihil. Bovendien droomden zij als verwoede lezers al langer van een bibliotheek in hun woning.

De verkavelingsvoorschriften lieten enkel hellende daken en 'esthetisch waardevolle' materialen toe. Verder moesten verticale wanden uitgevoerd worden in metselwerk.

Ontwerp.

Om aan de verkavelingsvoorschriften te voldoen in overeenstemming met de wettelijke context, werd geopteerd om het middendeel van de woning te verhogen, zodat de tuin vrijwel intact kon bijven. Op die manier wordt een verdieping en een dakkamer extra gecreëerd waarin een bibliotheek, badkamer, slaapkamer voor de ouders en een hobbykamer plaats krijgen. Het nieuwe volume wordt de generator van de woning: de organisatie van de woning wordt omgedraaid zodat leefruimtes zicht krijgen op de tuin en er overvloedig daglicht binnen kan komen, tot diep in de woning. Vides op de verdieping brengen intense ruimtelijkheid en interactie tussen de leefruimte en de bibliotheek.

Het volume wordt integraal opgetrokken uit een houtskeletbouw, bekleed met zink met staande naad. Constructief was het immers niet mogelijk de wanden op te trekken uit metselwerk, daar het gewicht van de constructie te groot zou worden. Daarenboven is de wandopbouw ideaal om maximaal te kunnen isoleren, net zoals het plaatsen van een zonneboiler, één van de expliciete eisen van de bouwheer.

Door de integrale zinkbekleding, wordt het volume verzelfstandigd zodat het lijkt alsof een gedraaide kubus op de bestaande woning is geplaatst. En mede door deze materialisatie geven wij een esthetische opwaardering aan het bestaande stereotype huis.

Publicaties