Woning VWDS Zwijnaarde

Specificaties

Programma
ééngezinswoning
Type
rijwoning
Ligging
Zwijnaarde
Ontwerpjaar
2009
Energiepeil
E48

concept 

Op dit perceel was de bestaande kleine en smalle woning erg vervallen door het stopzetten van beginnende verbouwingswerken van de vorige eigenaar. Na de volledige afbraak van het bestaande rijhuisje werd op het smalle perceel een nieuwe volledig opengewerkte rijwoning met patio gerealiseerd.

Ondanks de beperkte gevelbreedte van het perceel (5 m bruto en 4,60 m netto na het plaatsen van 2 nieuwe dragende wanden naast de scheiding - die bovendien zorgen voor extra akoestische en thermische isolatie) wordt elke bezoeker verrast door de maximale ruimtelijkheid binnenin.

Op 2 bouwlagen met een dakverdieping werd een volledig bouwprogramma uitgevoerd, met plaats voor een ruime fietsenberging en kelder. Dit werd onder andere mogelijk gemaakt door het gebruik van splitlevels in de leefruimte.
Alle leeffuncties zijn volledig opengewerkt en lopen in elkaar over op 1 lijn van vooraan tot achteraan. Van op elk punt in de woning is er een relatie met de buitenomgeving. Het resultaat is een luchtig en ruim interieur waar overal voldoende licht binnenvalt. De open beleving wordt versterkt door de centrale patio, de hoge plafonds en de strakke afwerking in de pure materialen: beton, staal en glas.
Door de functies visueel te scheiden van elkaar als platforms op verschillende hoogtes ontstaan bijzondere zichtlijnen.
De inkom en traphal zijn afgesloten door een glazen koker, die opnieuw licht en zicht doorlaat en zo in relatie met de woning blijft.

Om de woning enerzijds in te passen in het eerder traditionele zicht van de andere huizen in de straat en anderzijds toch een persoonlijke toets aan de woning te geven werd gekozen voor een gevelbekleding in keramische tegels in een roestbruine kleur, die afhankelijk van de intensiteit en kleur van het daglicht verandert van uitzicht. Deze bekleding werd ook toegepast op de achtergevel. Het hellend volume en de zijgevels werden bekleed met zwarte leien.
De keuze voor de bekleding sluit volledig aan bij de structurele en energiebewuste opvatting om de buitengevels uit te voeren als een houten structuur, volledig opgevuld met isolatie.

In de woning is er geen enkele dragende binnenmuur, wat een maximale openheid toelaat.

Energetisch concept:

Van bij het begin werd de woning uitgewerkt als een laag-energetische woning. Door de buitenschil van de woning op te vatten als een houtskeletconstructie konden grote isolatiepakketten worden geïntegreerd (30 cm minerale wol in het dak, 24 cm minerale wol in de gevels), waardoor het K-peil laag kon gehouden worden.
Dit werd aangevuld met energiezuinige technieken. De woning is voorzien van een compacte condenserende ketel, een zonneboiler en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat het E-peil kon worden teruggebracht tot E 48.

 

foto's - met dank aan:

Yannick Milpas

- Eddy Vangroenderbeek

Publicaties