Woning VWDR Gent

Specificaties

Programma
ééngezinswoning met thuiskantoor
Type
Rijwoning
Ligging
Gent
Ontwerpjaar
2009
Energiepeil
E 46

Deze nieuwbouwwoning werd gerealiseerd op een perceel in een vrij drukke winkelstraat in de Gentse binnenstad.

Hoewel het terrein slechts 58 m2 groot is werd er een volledig woonprogramma gerealiseerd en konden we ook een ruim thuiskantoor inrichten voor ons beider beroepsactiviteit (Pieter: architect / Patricia: fotograaf).
De beperkingen van de site vormden hierbij een grote uitdaging. De terreinoppervlakte is vrij klein, ze is bovendien ook aan drie kanten ingesloten door de omliggende bebouwing en ook de gevelbreedte is relatief beperkt (4,8 m binnenin).

Afgezien van het programma was het voor ons vooral van belang dat er voldoende daglichtinval in de woonruimtes zou zijn en dat er een volwaardige buitenruimte werd gerealiseerd.
Gezien de woning gelegen is in een winkelstraat met vrij veel (voetgangers)verkeer was het voor ons ook van groot belang dat we zowel op het terras als in de woning slechts een beperkte inkijk zouden hebben.

Bij start van het ontwerpproces was het voor ons nog niet duidelijk hoe onze gezins- en werksituatie verder zou evolueren, de woning diende dan ook voldoende flexibel te zijn om zich aan veranderende situaties op korte en lange termijn aan te passen.
Gezien onze persoonlijke situatie gedurende het ontwerp- en bouwproces ook effectief sterk veranderde is het ontwerp ook gedurende het bouwproces zelf nog sterk geëvolueerd.

Deze uitgangspunten konden worden verwezenlijkt door het programma als het ware om te draaien. Op het gelijkvloers bevinden zich de atelierruimte, bergingen en bezoekerstoilet. Het nachtgedeelte met slaapkamers, dressing, badkamer, douchekamer en toilet bevinden zich op de 1ste verdieping. De zithoek, keuken/eetruimte en schrijfhoek werden ingericht op de 2de en 3de verdieping. Op de vierde verdieping is er nog een zolderruimte die kan worden ingericht als een volwaardige slaapkamer.
Door het programma uit te spreiden over 4 bouwlagen kon op het beperkte terrein toch een woning van ruwweg 200 m2 gerealiseerd worden.

Door te werken met split-levels, vides en een patio ontvangen alle ruimtes ruim daglicht.
Door de leefruimtes op de hoger gelegen verdiepingen in te richten sluit het dakterras ook effectief aan bij de woonruimtes.

Om de woning in te passen in het vrij chaotisch straatbeeld waarbij diverse kleuren en stijlen elkaar afwisselen en waarbij de lichtreclames en uitstalramen elkaar overschreeuwen wilden we een rustige en eenvoudige voorgevel. De zwarte gevelbeplating aangevuld met het grijze schrijnwerk trekken de aandacht door hun sobere uitgebalanceerde verhoudingen.
De achtergevel werd afgewerkt met houten latten om de patio een intiemere sfeer te geven.

Ook bij de materiaalkeuze voor het interieur van de woning werd gezocht naar een samenhang. Voor de vloerafwerking in bureauruimte en keuken werd gekozen voor een gepolierde grijze betonvloer. De overige ruimtes kregen een vloerafwerking in massief merbau, deze houtsoort komt ook terug in een van de trappen en het latwerk tegen de achtergevel.

De trappen in staal zijn zeer beeldbepalend voor het interieur van de woning.

Technische uitwerking:

De draagkracht van de ondergrond in het Gentse stadscentrum is zeer gering waardoor een paalfundering noodzakelijk was. De bovengrondse constructie werd opgevat als dragende muren in cellenbeton op de linkse- en rechtse scheiding en betonwelfsels boven het gelijkvloers en de verdieping. De rest van de woning werd opgevat als een houtskelet in samengestelde houten liggers.
De voorgevel kreeg een afwerking in een zwarte vezelcementbeplating en de achtergevel werd grotendeels afgewerkt met een houten latwerk.
In de woning is er geen enkele dragende binnenmuur, wat de flexibiliteit op middellange en lange termijn garandeert.

Energetisch concept:

Aangezien we in ons architectenbureau sterk bezig zijn met energiezuinig bouwen lag het voor ons voor de hand dat de woning zou worden uitgewerkt als een lage-energiewoning. Door de buitenschil van de woning op te vatten als een houtskeletconstructie konden grote isolatiepakketten worden geïntegreerd (30 cm minerale wol in het dak, 24 cm minerale wol in de gevels), waardoor het K-peil laag kon gehouden worden.
Dit werd aangevuld met energiezuinige technieken. De woning is voorzien van een compacte condenserende ketel, een zonneboiler en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.
De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat het E-peil kon worden teruggebracht tot E 46.